برنامه ملی توسعه اقتصاد دانش بنیان در مناطق محروم

  • آدرس :تهران- خیابان شیخ بهایی شمالی- خیابان عرفی شیرازی- پلاک 4.

  • تلفن : 88031583 - داخلی 7431

  • وبسایت : stm@isti.ir

ایران کشوری پهناور با تنوع محیطی و منابع سرشار است با این حال عدم شناخت از ظرفیت‌ها و مزیت‌های مناطق کشور از جمله مناطق روستایی و محروم و عدم برنامه‌ریزی مناسب برای به فعلیت رسیدن این مزیت‌ها و عدم تکمیل و توسعه ظرفیت‌ها سبب شده است ایجاد اشتغال پایدار و توسعه متوازن این مناطق با چالش جدی مواجه شود.

"برنامه ملی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در مناطق محروم" در تلاش است با استفاده از ظرفیت‌های استانی و منطقه‌ای و نگاهی فناورانه و نوآورانه در جهت حل مسائل مناطق کم برخوردار، توسعه پایدار مناطق محروم و رفع محرومیت حرکت نماید.

 

چشم انداز برنامه ملی

((ایجاد رویکردی نو در توسعه مناطق محروم و حل چالش‌های آن با نگاه بر ظرفیت‌های بومی آن منطقه در راستای هم‌افزایی با نهادهای دیگر (عمومی و خصوصی) با استفاده از فناوری و نوآوری))

 

 اهداف

  • توسعه اقتصادی مناطق محروم با شناخت از مزیت‌‌‌‌های منطقه‌ای و توسعه آن با رویکرد فناورانه و با مشارکت جمعیت بومی منطقه
  • حل معضلات فراگیر در مناطق محروم برای بهبود معیشت و رفاه در این مناطق با گسترش فناوری‌های لازم
  • بهبود زیرساخت‌های فنی، مالی و قانونی لازم در جهت ارتقا امکانات برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در مناطق محروم

 

 

 

بر اساس چشم‌انداز و اهداف ذکر شده برنامه ملی چهارحوزه ماموریت برای خود تعریف نموده که به شرح ذیل می‌باشند.

  • توسعه اقتصاد دانش بنیان با مدل توسعه زنجیره‌های ارزش در مناطق کم برخوردار
  • حل کلان‌مسائل مناطق محروم
  • توسعه زیرساخت‌های نوآوری
  • سیاست گذاری

 

1- توسعه اقتصاد دانش بنیان با مدل توسعه زنجیره‌های ارزش در مناطق کم برخوردار

توسعه زنجیره ارزش منجر به شکوفایی صنایع و تکامل تولیدات مختلف میشود. این امر فرصت های شغلی جدیدی ایجاد کرده و اشتغال برای مردم را فراهم می آورد. توجه به زنجیره ارزش باعث افزایش ارزش افزوده محصولات و خدمات، ایجاد بازارهای جدید، افزایش تولید و فروش محصولات و در نتیجه رشد اقتصادی و افزایش بهره‌وری خواهد شد.

این ستاد در نظر دارد با رویکرد توسعه زنجیره ارزش به توسعه این مناطق کمک نماید. برنامه ملی در این راستا در ابتدا زنجیره‌های مزیت دار استان را شناسایی کرده و با تحلیل و بررسی این زنجیره‌ها، زنجیره اصلی مزیت‌دار استان را مشخص و به توسعه آن زنجیره با نگاه فناورانه و نوآورانه می پردازد. این برنامه ملی در این راستا با سایر بازیگران استانی از جمله استانداری‌های مناطق هدف، زیست بوم علم و فناوری و جامعه نخبگان استان، سایر دستگاه های اجرایی استان و بنگاه های بزرگ و کوچک اقتصادی منطقه برای توسعه هرچه بهتر این زنجیره‌ها هم‌افزایی لازم را ایجاد خواهد کرد.

2- حل کلان مسائل مناطق محروم

یکی از مأموریت‌های برنامه ملی حل "کلان‌مسائل" مناطق کمتر توسعه یافته است. در این رویکرد ابتدا شناسایی مسائل زیرساختی موجود در حوزه‌های آب، انرژی، مسکن روستایی، آموزش و... در مناطق محروم سطح کشور انجام شده سپس تلاش می‌شود با ظرفیت‌های موجود در کشور و راهکارهای فناورانه و نوآورانه موجود در دنیا پاسخ‌های مناسب به این مسائل احصا و متناسب با بوم‌های هدف شناسایی شده پروژه‌های منتخب پیاده‌سازی می‌شوند.

3- توسعه زیرساخت‌های نوآوری

در این مأموریت برنامه ملی در تلاش بوده تا با تقویت همکاری نهادهای تأثیرگذار در استان‌ها مانند: استانداری‌ها، صنایع پیشران استان و...، به توسعه زیرساخت‌های مرتبط با اقتصاد دانش‌بنیان کمک نماید که یکی از مهم‌ترین اهداف مدنظر در این بخش کمک به تقویت صندوق‌های پژوهش و فناوری استانی با استفاده از جذب منابع این نهادها در جهت کمک به طرح های توانمند سازی مناطق محروم است.

4- سیاست گذاری

برنامه ملی سعی دارد با احصا چالش‌های سیاستی در حوزه توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در مناطق محروم، نقشه نیازمندی‌های توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در این مناطق را تکمیل و در نهایت موانع موجود را با ارائه راهکار به نهادهای بالادستی و تصمیم گیر، حذف نماید.